Aleromod.com Aleromod.com

Go Back   Aleromod.com > Performance Related > LD9 2.4L Twin Cam Specific

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-19-2014, 02:08 PM   #1
slenderman
GX Member
 
slenderman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: SouthCentral PA
Posts: 15
slenderman is on a distinguished road
slenderman reporting in...with a @#$% problem

Hi people...it's been a while...

Back in Feb '13, I was in the process of decommissioning my green '99 GX coupe and putting a '99 black GL coupe on the road...

Well... I got the black one on the road...ran OK for a couple months...then I would get instances where I would be cruising normally, and then it would misfire, stutter and die on me. I would the pull off, crank it, it would start and I would go on. Code: P0200 (injector circuit)

As of now, it will start, run OK for a few minutes, then gradually start stuttering and die. Same P0200 code, along with a generic misfire code.

Earlier, I had replaced an injector or two; and the fuel filter. I had also hit it with some Seafoam.

Any ideas? I'm thinking ECM since the P0200 code is so nonspecific. Kinda seems temp related to me.
__________________
'99 GL coupe, LD9, AT, A/C, 137k (it's ALIVE)
'99 GX coupe, LD9, AT, A/C, 242k (sold)

_______________________________________________
"Nobody goes there anymore, it's too crowded." - Yogi Berra
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
slenderman is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2014, 03:54 PM   #2
03glgold
GLS member
 
03glgold's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Kansas
Posts: 2,116
03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute03glgold has a reputation beyond repute
If you keep it held above 1200 rpm does it make any difference
03glgold is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2014, 11:14 PM   #3
a.graham52
Trenton Fire 8
 
a.graham52's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Island of Misfit Toys, Maine
Posts: 1,967
a.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to a.graham52 Send a message via MSN to a.graham52






use that and ur missfire code to find out what injector/circuit is acting up. maybe a bad connection, corroded wire, breaking wire etc.
__________________
2002 GMC Sierra 4.3 (W), 5spd, 4x4.
Mods: K&N drop-in, modded air box, modded throttle blade, X injectors, Flowmaster 50 series, BBK underdrive Pulleys (3pc), e-fans, personal HPT tune.

a.graham52 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 10:02 AM   #4
slenderman
GX Member
 
slenderman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: SouthCentral PA
Posts: 15
slenderman is on a distinguished road
Many thanks a.graham52 for the factory data...looks like I may be on the right track for a change.

03glgold - Regarding the 1200 RPM: yes, it seems to steady out with more RPM; but I'm not sure if that's just more crank rotational inertia helping it along, or the FI's being open longer due to higher demand (lower initial current draw maybe?)

Just to add for historical data: ohm'ed out the FI's, all look OK.

Any idea where the FI ground is located? This car seems to have an above average amount of corrosion.

I will report back any further findings; I will recheck the misfire code and start ringing out the FI harness wiring.
__________________
'99 GL coupe, LD9, AT, A/C, 137k (it's ALIVE)
'99 GX coupe, LD9, AT, A/C, 242k (sold)

_______________________________________________
"Nobody goes there anymore, it's too crowded." - Yogi Berra
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot

Last edited by slenderman : 04-20-2014 at 10:28 AM.
slenderman is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 10:11 AM   #5
slenderman
GX Member
 
slenderman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: SouthCentral PA
Posts: 15
slenderman is on a distinguished road
<deleted, edited above>
__________________
'99 GL coupe, LD9, AT, A/C, 137k (it's ALIVE)
'99 GX coupe, LD9, AT, A/C, 242k (sold)

_______________________________________________
"Nobody goes there anymore, it's too crowded." - Yogi Berra
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot

Last edited by slenderman : 04-20-2014 at 10:27 AM.
slenderman is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 01:05 PM   #6
a.graham52
Trenton Fire 8
 
a.graham52's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Island of Misfit Toys, Maine
Posts: 1,967
a.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to a.graham52 Send a message via MSN to a.graham52
According to the schematic all the injectors are individually grounded in the ECM. All share 12v from the fuse block and the ECM open and closes the ground to turn them in and off.
__________________
2002 GMC Sierra 4.3 (W), 5spd, 4x4.
Mods: K&N drop-in, modded air box, modded throttle blade, X injectors, Flowmaster 50 series, BBK underdrive Pulleys (3pc), e-fans, personal HPT tune.

a.graham52 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2014, 08:14 PM   #7
slenderman
GX Member
 
slenderman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: SouthCentral PA
Posts: 15
slenderman is on a distinguished road
ok, I'm back...thanks for humoring me, it's been nuts lately.
Revisited DTC's, just P0200 as before and a P0300 random misfire.

IGN to ON, no voltage at injectors. Fuel pump spools up and shuts down as expected.
Checked fuse 48 (F/P INJ), was OK.

There is a big lug terminal to the side of the underhood fuse block, should this be getting battery voltage? I checked this, and am getting .5 - 1.5 volts. (it's kinda cruddy)
__________________
'99 GL coupe, LD9, AT, A/C, 137k (it's ALIVE)
'99 GX coupe, LD9, AT, A/C, 242k (sold)

_______________________________________________
"Nobody goes there anymore, it's too crowded." - Yogi Berra
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
slenderman is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2014, 03:46 PM   #8
slenderman
GX Member
 
slenderman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: SouthCentral PA
Posts: 15
slenderman is on a distinguished road
Cleaned off terminal and bolt, reinstalled. No change.
Swapped fuel pump relay, no change.
__________________
'99 GL coupe, LD9, AT, A/C, 137k (it's ALIVE)
'99 GX coupe, LD9, AT, A/C, 242k (sold)

_______________________________________________
"Nobody goes there anymore, it's too crowded." - Yogi Berra
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
slenderman is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2014, 10:15 PM   #9
a.graham52
Trenton Fire 8
 
a.graham52's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Island of Misfit Toys, Maine
Posts: 1,967
a.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to a.graham52 Send a message via MSN to a.graham52
Are you testing for power with the key on?
__________________
2002 GMC Sierra 4.3 (W), 5spd, 4x4.
Mods: K&N drop-in, modded air box, modded throttle blade, X injectors, Flowmaster 50 series, BBK underdrive Pulleys (3pc), e-fans, personal HPT tune.

a.graham52 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2014, 10:43 AM   #10
slenderman
GX Member
 
slenderman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: SouthCentral PA
Posts: 15
slenderman is on a distinguished road
Yes sir.
I'm thinking of backprobing at the ECM (or the ECU, or what ever they call it these days) to look for FI voltage output.
__________________
'99 GL coupe, LD9, AT, A/C, 137k (it's ALIVE)
'99 GX coupe, LD9, AT, A/C, 242k (sold)

_______________________________________________
"Nobody goes there anymore, it's too crowded." - Yogi Berra
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
slenderman is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2014, 10:19 PM   #11
a.graham52
Trenton Fire 8
 
a.graham52's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Island of Misfit Toys, Maine
Posts: 1,967
a.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to a.graham52 Send a message via MSN to a.graham52
So I'm assuming the car is not running at this point . Have you checked all the under hood fuses to make sure NONE are blown ? Especially the injector fuse
__________________
2002 GMC Sierra 4.3 (W), 5spd, 4x4.
Mods: K&N drop-in, modded air box, modded throttle blade, X injectors, Flowmaster 50 series, BBK underdrive Pulleys (3pc), e-fans, personal HPT tune.

a.graham52 is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2014, 01:07 PM   #12
slenderman
GX Member
 
slenderman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: SouthCentral PA
Posts: 15
slenderman is on a distinguished road
Replaced one non-related fuze, cooling fan 2 (30A).
Backprobed ECM, 12V is there.
Rechecked injector connector gray wires, the 12v is there (only for a second when IGN is on...duh).
Reassembled everything and started it, stumbled some, then smoothed out into a condition where it runs good with throttle, and surges about 200 RPM when off the gas. One code set: P0200 (random misfire).
Test drove it. Continued the above behavior for about 3 min, then stumbled a lot, kept it running with some throttle. Died on me a few times, restarted and limped it back home with a lot of stumbling, and smelling unburned gas. 3 codes set: P0200, P0300 (as before) and a P0507 (idle air control RPM too high).
I'm now leaning towards the ignition system.
__________________
'99 GL coupe, LD9, AT, A/C, 137k (it's ALIVE)
'99 GX coupe, LD9, AT, A/C, 242k (sold)

_______________________________________________
"Nobody goes there anymore, it's too crowded." - Yogi Berra
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
slenderman is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2014, 04:19 PM   #13
rocketfast321
GL Member
 
rocketfast321's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Montgomery,Al
Posts: 308
rocketfast321 is on a distinguished road
Peeing into the wind here, but have to checked the EGR? Take it off to makes sure the ports are not blocked.
__________________
Quote:
Originally Posted by xXManwhoreXx View Post
I could never actually get rid of the alero as much as I hate it some times
Baby Sandy: 2001 2.4 Grand Am se 1.5 (auto) 32k-119k : Sept.2002-Aug.2010
Mickey: 2001 Alero GL 2.4 5-speed (Nov. 2010) 109k-???
rocketfast321 is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2014, 04:20 PM   #14
a.graham52
Trenton Fire 8
 
a.graham52's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Island of Misfit Toys, Maine
Posts: 1,967
a.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond reputea.graham52 has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to a.graham52 Send a message via MSN to a.graham52
it can only be one of 3 things really, bad wires (damaged like mouse chewed etc), bad injector, bad ecm.

with the help of a friend, you may try unplugging one injector at a time. when you find the injector thats not working, engine chracteristecs wont change. for exampe... if you unplug a good working injector the engine will want to stall even more.. or atleast more then the "bad" injector. your friend will have to help keep the car running.

only do this to each injector one at a time. only for a short period because your dumping a lot of unburned fuel in the exhaust. when you find the bad injector, put a test light across the two injector wires and see if it pulsates. then compare with a good injector's harness. if everything elctricaly seems the same then maybe u ahve a bad injector.

like my ASEP teacher always said: "thats the way it is... until it isnt, then it wont be".
__________________
2002 GMC Sierra 4.3 (W), 5spd, 4x4.
Mods: K&N drop-in, modded air box, modded throttle blade, X injectors, Flowmaster 50 series, BBK underdrive Pulleys (3pc), e-fans, personal HPT tune.

a.graham52 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2015, 05:49 PM   #15
slenderman
GX Member
 
slenderman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: SouthCentral PA
Posts: 15
slenderman is on a distinguished road
Update (almost 1 1/2 yrs later)

Thanks for the input you guys.

Well...after getting frustrated with the issue, I decided to park it and think it over...for about a year. (I would start it infrequently, just to see what it was doing, and hopefully get more codes.) I did get one additional code, one for the idle speed control (it was 400 rpm high at idle).

A few months back, I gave up and towed it to my mechanic.

And guess what? it was... another injector. (I'm thinking the old gas wasn't helping either.)

Two months later: still doing OK. The idle speed thing seems to have cleared up.
Now on to replacing the mold-ridden smelly carpet (from the previous owner).

Thanks again everybody.
__________________
'99 GL coupe, LD9, AT, A/C, 137k (it's ALIVE)
'99 GX coupe, LD9, AT, A/C, 242k (sold)

_______________________________________________
"Nobody goes there anymore, it's too crowded." - Yogi Berra
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
slenderman is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2015, 05:52 PM   #16
sleepyalero
GLS member
 
sleepyalero's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: indy
Posts: 8,391
sleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond reputesleepyalero has a reputation beyond repute
Interesting. Thanks for reporting back, when i have had low idle issues (about 400 rpm) the car with headers and full exhaust didnt even sound like it was running! It was shty IAC sensors.
__________________
[SIGPIC]
[SIGPIC]
S. . .L. . . E . . .E. . .P. . .Y. . .IS A TRAITOR--HE GOT BORED SO HE SOLD ME AFTER HAVING AN AFFAIR WITH A RICE ROCKET
Oldsnut is my Hero!
Meet Destiny, shes a 2001 Oldsmobile Alero GLS, F40 6MT swap. (#2 of 3)
2/24/14 - 200,000 miles body/motor. 22,300 on F40.
Quote:
Originally Posted by Oldsnut View Post
He would Plasti Dip his pecker if he could.
Quote:
Originally Posted by tipnitty View Post
A girl touched my Pee Pee. So you can say things are getting pretty serious for me.
sleepyalero is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:49 PM.


Powered by vBulletin Version 3.6.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.